Osmoza Inversa

Ce este Osmoza?

   Osmoza este un fenomen natural care apare de cite ori doua solutii apoase cu concentratii diferite de ioni (materii dizolvate in apa) sint separate printr-o membrana semipermeabila. Datorita fortelor de difuzie are loc un transfer de molecule de apa dinspre solutia cu concentratie mai scazuta de ioni spre solutia cu concentratie mai ridicata de ioni, pina cind concentratiile celor doua solutii devin egale. Membrana semipermeabila permite doar difuzia moleculelor de apa spre solutia mai concentrata nu insa si pe cea a materiilor dizolvate din solutia mai concentrata spre solutia cu concentratie mai scazuta.

Ce este Osmoza Inversa?

   Osmoza inversa este un proces tehnic care aplica fenomenul de osmoza dar in sens invers. Pe partea cu concentratia de ioni mai ridicata (apa de intrare murdara) este aplicata o presiune care preseaza moleculele de apa spre partea cu concentratia mai scazuta de ioni (apa de iesire curata).  Porii membranei semipermeabile au o dimensiune de ca. 0,0001 microni, virusii au dimensiuni cuprinse intre 0,02 si 0,4 microni iar bacteriile au dimensiuni cuprinse intre 1 si 4 microni.

Filtreaza

Materii organice si anorganice dizolvate in apa

 

Microorganisme prezente in apa

 

virusi cu dimensiunei de 0,02-0,4 microni

 

bacterii cu dimensiuni intre 1 si 4 microni

Apa obtinuta dupa osmoza inversa este pura!

   Apa obtinuta prin osmoza inversa este o apa pura, apropae sterila. Apa actioneaza in organsim ca un solvent si nu ca un aportor de minerale precum spune prof . A. Hucher: "Apa actioneaza nu prin ceea ce introduce in organism, ci prin ceea ce indeparteaza din organism."

   Apa purificata prin osmoza inversa este folosita de armata Statelor Unite ale Americii ca fiind singura apa potabila ce se poate consuma in locurile cu risc ridicat.